Siirry suoraan sisältöön

Studio Mia C

Värien käyttö sisustuksessa

Yleisin vastaus mitä asiakkaalta saan, kun kysyn mitä värimaailmaa hän on ajatellut, on musta-valkoinen-harmaa. Tai nyt vuoden-kahden sisään vastaus on muuttunut musta-valkoinen-beige/greige. Huokaus. Mites ne värit? Heh.

Eli sanoisin, että suomalaiset ovat edelleen pääsääntöisesti hyvin varovaisia käyttämään värejä eikä uskalleta tehdä värikkäitä valintoja. Syytä kysellessä: mitäs jos niihin kyllästyy. Mutta eikö värittömyyteen voi kyllästyä?

Itse asuin kaksi vuotta suht uudessa kerrostalossa, jossa oli valkoiset seinät ja kun keväällä muutin, ei yksikään seinä saanut remontissa valkoista maalia pintaan. Varsinkin vanhoissa taloissa valkoinen maali on usein jopa se kamalin valinta, jolla yritetään saada raikastusta, mutta todellisuudessa sillä saadaan aikaan se, että kaikki muu ympärillä kulahtaa entisestään. Sävyillä sen sijaan saadaan haluttua tunnelmaa ja tyyliä ja sitä kautta raikastettua vanhoja pintoja.

Värioppi ja värien käyttö sisustamisessa on erittäin laaja aihe, mutta tässä 10+1 vinkkiä minulta:

 • Väriin vaikuttaa kaikki ympärilllä oleva ja ensisijaisesti valo. Se mikä näyttää kaverin luona kivalta, ei välttämättä toimikaan sinun luona. Joten katso mitä väriä sinun ikkunoista tulee sisälle, minkä väriset polttimot valaisimissa on, mitä sävyä lattia heijastaa jne.
 • Murretut sävyt ovat sisustuksessa helpompia kuin kirkkaat, puhtaat sävyt. Oikein valittu murrettu sävy vaihtaa eri valossa sävyään, mutta silti näyttää hyvältä. Puhdas väri taas usein muuttuu ruman likaiseksi esim. ilta-auringossa. Puhtaita sävyjä voi suosia kuitenkin esim. ikkunattomassa tilassa jossa sävy pysyy samana keinovalon vuoksi. (Muista hyvä valaistus!) Puhtaat sävyt pieninä alueina toimivat hyvin, esim tyynyissä, tauluissa tms. eikä niistä tarvitse stressata.
 • Viileät sävyt seinissä isontavat tilaa ja lämpimät pienentävät.
 • Voit sekoittaa lämpimiä ja kylmiä sävyjä. Myös valkoisessa!
 • Tutustu vanhan talon rakennusvuoden sävyihin ja poimi sieltä suosikit tai inspiraatiota.
 • Uuden talon rakentaja: ota huomioon onko viereen rakentumassa minkä värinen talo tai kasvamassa kenties puistikko, josta pian siivilöityy vihreää valoa.
 • Muista katsoa seinän mallisävyä pystyssä eikä lappeellaan.
 • Koemaalaa huoneen seinille neliön kokoisia alueita eri sävyillä ja katso lopputulosta eri aikaan päivästä. Pienemmän tilan maalauksessa voit esim. Tikkurilalta tilata A4-kokoisia mallipaloja ja teipata niitä kiinni seinään.
 • Unohda yksi maalattu tehosteseinä. Maalaa sen sijaan kaikki tai ainakin useampi seinä samalla sävyllä ja tuo eri tummuusasteita verhoilla, tauluilla, matoilla jne.
 • Pidätkö esim. vihreästä väristä? Valitse väriympyrästä vierekkäisiä vihreän sävyjä ja yhdistele niitä: seinä, hylly, sohva jne. Tai korosta valittua vihreää hyppysellisellä sävyn punaista vastaväriä.
 • Jos haluat valmiin värisetin koko tilaan, tutki värikkäitä ja kuviollisia vaatteita, kankaita tai tapetteja: niiden suunnittelijat osaavat väriopin ja kankaasta voit valita myös värien mittasuhteet eli mitä on eniten ja mitä laittaa vain pieniin yksityiskohtiin sisustuksessa.

Jokainen ihminen näkee värit erilailla ja väreissä on myös kulttuurisia eroja sekä opittuja asioita. Värisilmää voi kehittää ja silloin värien tuominen sisustukseenkin on helpompaa. Ja onneksi on aina myös meitä ammattilaisia, keneltä pyytää apua.

Tässä kuvia minun värikkäästä olohuoneesta. Yleisilme on kodikas ja rauhallinen, mutta halusin omaksi ilokseni tuoda paljon pieniä yksityiskohtia ja värejä, jotka nappaavat kiinni toisiinsa eri puolilla huonetta. Suunnittelijoiden kodit ovat usein koealustoja ja tässä huoneessa halusin revitellä väreillä enemmän.

Tapetti on Boråstapeterin mallistosta. Ihastuin sen tunnelmaan ja tämä sävyi sopi hyvin tammen väriseen lattiaan. Kuin tarjottimella löysin Vepsäläisen Outletista Adean herkullisen värisen Tao-nojatuolin ja rahin, jonka punainen sävy on sama kuin tapetin kukkien keskiosat. Tapetti ja nojatuoli ovat ihana pari.
Aarteita ympäri maailmaa
En kuitenkaan halunnut jättää värejä vain kahteen sävyyn, sillä halusin rakentaan String-hyllyköstä kaapissa olleiden aarteiden esittelytilan. Hyllyllä on tavaroita ympäri maailmaa: matkamuistoja ja lahjoja. Värit toistuvat siellä täällä ja värikkäät kirjatkin uppoavat hyllylle osaksi sisustusta.
Hyllyn aarteita
Vanha ryijy
Viimeinen silaus huoneeseen tuli kesällä kun löysin torin kautta Turusta 70-luvun ryijyn. Ryijystä löytyy kaikki värit mitä huoneessa on ja se tasapainottaa tilan isolla koollaan ja rauhallisella olemuksellaan.
Vanha kaappi
Vanha kaappi tuo huoneeseen vakautta ja on kontrastina ilmaville designhuonekaluille. Kaapin päälle on kiva tehdä asetelmia ja seuraavana onkin etsinnässä sille sopiva valaisin.

Aina on hieman jännittävää esitellä omaa kotiaan, sillä helposti luullaan, ettei suunnittelija muita kuin omaa tyyliä hallitse. Voin kertoa, että kyllä hallitsen, mutta aidot vanhat kalusteet, kaunis design ja mielenkiintoiset muodot ovat suosikkejani sisustuksessa. Pidän kaikista väreistä ja rakastan yhdistellä niitä enkä pelkää ehdottaa asiakkaillekaan rohkeita sisustusideoitani. Sitähän varten sisustussuunnittelijat ovat: me ideoimme uutta ja ehdotamme sellaista mitä asiakas ei osaisi itse edes ajatella!

Jos tämä herätti ajatuksia tai kysymyksiä, niin laita kommenttia alle. Voit olla minuun yhteydessä myös somen, sähköpostin, puhelin tai yhteydenottolomakkeen kautta.

Jos kotisi kaipaa värejä, luulenpa, että se tarvitsee minua.

-Mia