Siirry suoraan sisältöön

Studio Mia C

Koululaisen huoneen sisustaminen

Ihanaa alkusyksyä! Toivottavasti se on alkanut sinulla hyvin. Minulla tämä syksy toi tullessaan aivan uuden arjen, kun esikoistyttöni aloitti koulun. Vielä kesällä ajatus kauhistutti, että miten minun pienestä pippurista on tullutkin yhtäkkiä noin iso. Kuitenkin nyt jo toisen kouluviikon sujuessa kaikki tuntuukin hyvin luonnolliselta ja olo on kevyempi ja luottavainen tulevaan lukuvuoteen.

Yksinhuoltaja-arkeani helpottaa kovasti se, että muutimme keväällä uuteen kotiin aivan koulun lähelle. Kotimme on vuokrakoti, mutta meillä on ehkäpä maailman ihanin vuokrantantaja, joka antoi vapaat kädet remontoida asuntoa ennen muuttoamme.

Tässä tekstissä esittelen koululaiseni huoneen ja annan muutaman yleisvinkin, mitä voit ottaa huomioon lapsen huonetta sisustaessa.

Meillä kaikki lähti siitä, että lapsi halusi tosiaan itselleen oman huoneen jaettuaan sen aiemmin pikkusiskon kanssa. Huone on noin 12 neliötä ja sen yhdellä seinustalla on pelkkää kaappia. Minua viehättää vanhat asunnot ja alkuperäiset ratkaisut, niin kaapit saivat jäädä ja vahdoin niihin vain nupit ja lisäsin sisälle koreja helpottamaan säilytystä.

Lapseni lempiväri on aivan pienestä asti ollut vihreä, joten annoin hänen valita muutamasta eri vihreän sävystä seinän värin: lopputuloksena Tikkurilan Nefriitti, mikä sointuu kivasti luonnollisten puun sävyjen lähelle.

Tapetiksi halusin jotain hieman autenttista, mutta aivan 70-luvun tyylin tapetin eivät kiinnostaneet. Niinpä päädyin selaamaan vielä vanhempia malleja ajatuksella ”mitä tapetteja oli jo silloin kun tämä talo on rakennettu”. Paperitapeteistaan tutun Pihlgren&Ritolan mallistosta löytyi Ilmari ja Annikki Tapiovaaran vuonna 1958 suunnittelema tapetti ”2+3”. Tähän myös tyttö ihastui ja vaikka hieman nikottelin hintaa, niin ei löydetty mitään lähellekään vastaavaa, joten tähän päädyttiin. Tapetin valkoinen sävy oli myös aivan samaa kuin vanhojen kaapinovien, joten ne toimivat hyvin yhteen vastakkaisilla seinillä eikä liian valkoinen tapetti kellastuttanut vanhoja kaappeja eikä ovia.

Kiitos muuten paperitapetin asennuksesta Hildénin Petterille – ei nimittäin moni osaa enää paperitapetteja asentaa tai edes sen liisteriä sekoittaa (itsehän pilasinkin ekan satsin, ups).

Koska tilaa huoneessa ei ole paljoa ja ehjiä seiniä vain yksi, niin lapsen toive parvisängystä oli järkevä. Tarpeeksi korkean ja tyyliltään pelkistetyn mallin löysin Juurikiven verkkokaupasta. Sängyn alla on pitkä pöytä ja siinä mahtuu tekemään läksyt sekä piirtämään ja askartelemaan – ja mahtuupa pöydän ääreen useampikin ihminen ja siksi sen alla säilytetäänkin jakkaroita kavereita varten.

Kaverit alkavat olemaan koululaiselle muutenkin yhä tärkeämmässä roolissa ja viikonloppuisin meillä yökyläilee ystäviä useinkin. Erillinen vieraspatja olisi pitänyt säilyttää vaatehuoneessa tai varastossa, pumpattava patja todettiin huonoksi nukkua, joten päädyin selaamaan levitettävää nojatuolia. Niitäpä ei montaa markkinoilla ollut, mutta onneksi törmäsin Vepsäläisellä Karup Designin malliin: siinä on mäntyinen levitettävä runko ja aivan ihana taittuva futonpatja. Lisäksi tuoli sattui olemaan saman valmistajan kuin tyttöni bongaama lipasto, minkä hän halusi. Itseäni viehätti myös tuolin rimoitus, joka toisti parvisängyn alta pilkottavaa mäntyrimoitusta.

Nyt huoneessa oli siis valittuna seinien lisäksi sänky, jonka alla on tarpeeksi pitkä työpöytä ja jakkaroita istumiseen, lipasto tavaroille sekä levitettävä nojatuoli istumiseen ja kavereille. Näiden lisäksi tarvittiin naulakko tai koukkuja repuille sekä valaisimia. Naulakot olivat meillä jo vanhassa kodissa ja sävyt sopivat huoneeseen kuin nenä päähän. Myös valaisimet oli kaikki jo ennestään ja ne löysivät paikkansa sen mukaan, missä valoa tarvitaan: yövalo, työvalo, tunnelmavalo ja yleisvalo. Näin koko huoneen saa valaistua tarpeen mukaan ja osassa valaisimia on säädettävät polttimot ja niiden valotehoa sekä sävyä saa vaihdettua – ja kyllä, siellä on myös diskoasetus, heh!

Loput päätökset sisustamisesta jäi minun kontolle, tosin varmistin jokaisen valinnan tytöltä ja hän kumosi mm. värikkäät Marimekon verhot. Niinpä soitin tutulle jyväskyläläiselle verhotaiturille, DecoStoren Jutta Vesinille, joka oli ommellut verhot myös muihin huoneisiimme. Jutta tuli käymään yksiväristen vaaleiden kankaiden kanssa ja päädyttiin Lauritzonin murrettuun valkoiseen malliin, joka ei taaskaan tee hallaa vanhoille kaapeille, eikä ole myöskään liian keltainen valkoiseen sänkyyn verrattuna – tuloksena täydellinen valkoisten eri sävyjen harmonia! Ei kannata siis pelätä sitä, että kaiken valkoisen kotona pitää olla samaa valkoista, vaan valkoisen sävyjäkin saa sekoittaa.

Viimeisin hankinta huoneeseen oli matto ja suosittelenkin aina, että matto kannattaa valita viimeisenä, muuten tulee lähes poikkeuksetta valittua väärä koko, sävy tai kuvio. Matto ikäänkuin yhdistää huonekalut ja tilan ja tuo tarvittavan loppusilauksen: onko se lisää rouheutta, harmoniaa, väriä, kuviota, huomiota, tasapainottelua, lämpöä jne. Tämä huone kaipasi: Tummuutta, mutta ei liikaa (testissä kävi kaksi mattoa ennen tätä). Lämpöä, koska laminaattilattia on kylmä. Helppohoitoisuutta, koska lastenhuone. Niinpä päädyttiin Linie Designin mustavalkoiseen villamattoon, joka ei pistele samalla lailla kuin jotkut villamatot eikä tästä lähde villan nujua niin paljon kuin joistain ei-niin-laadukkaista villamatoista lähtee.

Äiti on tyytyväinen huoneeseen ja ennen kaikkea myös tyttö itse viihtyy huoneessa (ja rastikalenterin tsemppaamana opettelee nukkumaan kokonaisia öitä omassa sängyssä).

Vinkit koottuna:

  • Lapsen lempiväri -> valitse tästä väristä maalikartalta sen murretut sävyt ja anna kolme vaihtoehtoa, joista lapsi saa valita
  • Maalaa tehosteseinä tai rohkeasti kaikki seinät valitulla sävyllä
  • Ota sävyn vastaväriä mukaan sisustukseen esim. tauluissa ja tekstiileissä
  • Sijoita useita valonlähteitä huoneeseen, jotta mikään nurkka ei jää pimeäksi eikä möröt tule käymään
  • Tärkeimmät kalusteet: sänky, tarpeeksi iso pöytä, tuoli myös kaverille/vanhemmalle, naulakko repulle, säilytystilaa tavaroille ja vaatteille
  • Jos tilaa on enemmän, niin huomioi myös: löhöilypaikka/lukunurkkaus, paikka yövieraille, tilaa harrastuksille esim. puolapuut, jumppamatto, maalausteline tms.
  • Huoneessa ei saa kaikua eikä olla liian kuuma, kylmä, valoisaa eikä pimeää eli ota nämä huomioon valintoja tehdessä
  • Huoneen pitää olla turvallinen: kiinnitä korkeat kalusteet seinään, laita maton alle liukueste, korota korkean sängyn turvalaitaa, käytä kuumentumattomia LED-polttimoita, vältä naruja ja muita mihin voi jäädä kiinni, muista palovaroitin
  • Muista, että huone on lapsen oma ja hänen pitää saada sisustaa sitä itse tuomalla omia asioita sinne (kuvat, julisteet, omat käsityöt jne)
  • Jos huoneeseen on näkymä suoraan muista tiloista, ohjaile näkymän kohdalle se rauhallisin osa sisustuksesta ja se mikä sointuu muuhun kotiin parhaiten

Ja oma lehmä ojassa sanon tietysti myös tähän loppuun, että jos sinulla on haastetta lastenhuoneen suunnittelussa niin ota yhteyttä, autan mielläni toimivan lopputuloksen toteuttamisessa.

Omenoiden tuoksuista syksynjatkoa ja tsemppiä niin kouluun kuin koteihin!

-Mia